Skip to main content

Sam de Jong heeft met Prins smaak te pakken


Geplaatst op: 19-06-2015

Lil KleineMet Prins brengt regisseur Sam de Jong zijn eerste lange film uit en aan BuzzE vertelt de jonge filmmaker dat hij de smaak hiermee flink heeft te pakken. “Ik hoop dit de komende zestig jaar te kunnen doen”, vertelt hij enthousiast.

De Jong (28) maakte hiervoor alleen korte films. “Dat is echt heel anders. Bij korte films had ik vaak het gevoel dat ik niet genoeg tijd had om mijn karakters uit te diepen en bij deze lange film had ik daar dus geen last van.”

De film Prins draait om de jongen Ayoub. “Hij is verliefd op een mooi meisje en om haar hart te veroveren, gaat hij de criminaliteit in”, omschrijft De Jong zijn film in het kort. Dat klinkt simpel, maar voor Sam gaat de film meer dan alleen maar over de liefde. “Het gaat over mensen die op zoek zijn naar iets waarvan ze denken gelukkig te worden. Dat kan van alles zijn, van geld tot schoenen, nieuwe kleding en drugs”, aldus Sam. “Het is een verhaal met een moraal en het heeft een soort anti-kapitalistisch statement: Omarm wie je bent, het is goed zo.”

Sam schreef Prins helemaal zelf. “Gewoon in mijn eentje achter mijn computer.” Hij vindt het dan ook een ‘absurd’ idee dat zijn film vanaf 25 juni in de Nederlandse bioscopen draait. “Het wordt nu publiek bezit en dat is wel raar. Maar het is ook mijn manier om wat terug te geven aan Nederland, de film is namelijk betaald door het Nederlands Filmfonds. ”

De Jong is trots op wat zijn eerste lange film is geworden. “Het overtreft mijn verwachtingen”, zegt hij eerlijk. “Het voelt alsof ik nu met de grote jongens mee mag spelen.” Hij heeft de film gemaakt met een jong team dat nog niet zo heel veel ervaring heeft. “Het was echt een sprong in het diepe.” Maar dat is hem goed bevallen. “Het was een zoektocht voor mij als jonge filmmaker, maar we waren als team zo door elkaar geïnspireerd dat het heel goed is gegaan.”

Of Sam nu gelijk bezig is met een tweede film? “Er lopen wel wat dingen ja, maar daar kan ik nog niet zoveel concreets over vertellen. Maar ja, er komt zeker een tweede lange film”, zegt hij blij. “Als filmmaker wil je speelfilms maken, dat is toch je bestaansrecht.”

In Prins zijn rollen weggelegd voor Sigrid ten Napel, Freddy Tratlehner (Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig), Jorik Scholten (Lil’ Kleine), Ayoub Elasri, Olivia Lonsdale en Elsie de Brauw.

Keuze uit ruim 2.000 Artiesten, Groepen, Shows & Acts – Jaarlijks verzorgen wij 3.000 boekingen door heel Nederland.